Wanneer je graag in de horeca wil werken is serveren iets wat je goed onder de knie moet zien te krijgen. Dit uiteraard niet in het minst wanneer je in de zaal wenst te werken. Op het eerste zicht lijkt het er in de praktijk naar uit te zien dat het serveren van dranken en maaltijden niet zoveel voeten in de aarde heeft. Je zal er echter wellicht al tijdens je eerste keer opdienen achter komen dat dit toch niet zo eenvoudig is als het lijkt. Er zijn dan ook verschillende zaken waar je toch wel de nodige aandacht aan zal moeten schenken. Benieuwd naar wat deze zaken nu precies zijn? Wij hebben de belangrijkste op deze pagina even voor jou op een rijtje gezet.
In dit artikel:
Tips voor een eerste keer bediening
Er zijn een aantal standaard bediening tips die iedereen moet weten die aan de slag wil gaan in de horeca. Je zou het namelijk mogelijks in eerste instantie misschien niet verwachten, maar er kunnen tijdens het serveren wel degelijk een aantal niet onbelangrijke fouten worden gemaakt. Wil je deze fouten voorkomen? Dan kunnen de onderstaande tips je daarbij helpen.
- Serveren gebeurt altijd voorlangs de gast;
- Het ijs wordt gepakt met een ijstang en niet met de handen;
- Het opdruk van het glas moet altijd van de gast af gericht zijn;
- Neem het glas altijd zo laag mogelijk vast;
- Glazen met merkopdruk gebruik je alleen bij het serveren dat merk;
De eerste keer de bediening doen in een horecazaak is natuurlijk best spannend. Dit niet in het minst wanneer het meteen een lekker drukke shift is. Dit gezegd hebbende, slaag je voor je vuurdoop? Dan kan er zomaar een mooie carrière voor jou in de horeca zijn weggelegd.
Wijn of champagne serveren, wat moet je weten?
Ga je wijn serveren? Of misschien ga je wel champagne of een port serveren? In al deze verschillende gevallen is het zoals hierboven reeds aangehaald van belang om er rekening mee te houden dat je het glas bij voorkeur zo laag mogelijk of bij de steel vastneemt. Hier zijn verschillende redenen voor aan te halen, namelijk:
- Dit wordt door gasten als het meest hygiënisch bestempeld;
- Op deze manier wordt de temperatuur van je drankje niet negatief beïnvloed;
- Het glas kan stabiel worden vastgehouden en zal niet snel vallen;
- Het logo dat op het glas is terug te vinden blijft zichtbaar voor de gast;
- Er wordt vakbekwaamheid uitgestraald;
Ga je prosecco serveren of een andere (mousserende) wijn? Dan spreekt het voor zich dat dezelfde regels zoals hierboven aangehaald eveneens van toepassing zijn. Controleer bovendien bij voorkeur ook altijd of de temperatuur van het drankje dat je gaat serveren optimaal is.
Bediening tips voor het hanteren van het dienblad
Het dienblad of de plateau is je beste vriend tijdens de service… althans dat zou zo moeten zijn. Het goed kunnen serveren van gerechten en dranken begint eigenlijk reeds bij de manier waarop je de plateau vasthoudt. Wat dit betreft zijn er een aantal basisregels die je in het achterhoofd dient te houden. De volgende tips zijn dan ook zeer interessant om bij stil te blijven staan:
- Hoge glazen dienen zo dicht mogelijk bij het lichaam te staan;
- Pak het dienblad altijd zo ‘ruim’ mogelijk vast voor een optimale ondersteuning;
- Verdeel het gewicht zo optimaal mogelijk over de plateau;
Naast bovenstaande is het uiteraard ook altijd van belang om te controleren of er geen vuil op het dienblad aanwezig is. Het regelmatig schoonmaken van je dienblad voorkomt een slordige indruk en zorgt er bovendien voor dat glazen niet per ongeluk onstabiel op het dienblad komen te staan.
Maaltijden serveren? Dit mag je niet over het hoofd zien!
Het draait bij serveren uiteraard niet alleen maar om de dranken die door de gasten zijn besteld. Daarnaast spreekt het immers voor zich dat er ook aan het opdienen van maaltijden bepaalde aandachtspunten verbonden zijn. Het serveren van oesters verschilt bijvoorbeeld in zekere zin met het serveren van garnaalkroketten of bijvoorbeeld gerookte zalm. Controleer vooraleer te serveren in ieder geval altijd of de gast daadwerkelijk de bereidingswijze krijgt die hij of zij verlangt. Rauwe oesters serveren wanneer ze eigenlijk gegrild moeten zijn is immers uiteraard niet de bedoeling.
Naast bovenstaande is het bij maaltijden serveren ook altijd een goed idee om nog even een laatste check van de tafel te doen. Is al het benodigde bestek aanwezig of niet? Hebben de gasten voldoende bijgerechtjes gekregen en werd alles van de vorige gang correct afgeruimd? Dan kan de gast optimaal genieten van zijn of haar maaltijd. Hoe dan ook, in eerste instantie kan serveren in de horeca een uitdaging zijn, maar gaandeweg zal je dit zeker goed onder de knie krijgen!
No Comment! Be the first one.