Energie besparen tips zijn meer dan ooit voor veel mensen, maar ook voor professionelen meer dan welkom. Door de jaren heen hebben we met z’n allen kunnen vaststellen dat de energieprijzen verschillende stevige pieken hebben doorgemaakt. Deze hebben er zelfs niet zelden voor gezorgd dat onder meer horecazaken in de problemen zijn gekomen. Besparen op energiekosten, zeker in een sector zoals de horeca, lijkt in eerste instantie een lastige opdracht te zijn. Gelukkig is het tegendeel waar. Door rekening te houden met de tips voor besparen op energie die we aanhalen op deze pagina kan ook jij jouw energiefactuur stevig terugschroeven!
In dit artikel:
Controleer alle lampen in je horecazaak
Van alle energie besparen tips voor de horeca die je op deze pagina gaat aantreffen is dit wellicht de meest voor de hand liggende. Nog steeds blijken er in menig aantal horecazaken heel wat energieverslindende lampen te hangen. Dit geldt niet in het minst voor oude TL-lampen. Het vervangen van met name deze laatste lamp door nieuwe LED-exemplaren is een investering die je nog binnen het jaar terug hebt verdiend. Zie deze bespaartip dus zeker niet over het hoofd!
Hoe besparen op energie in een horecakeuken?
Besparen op energiekosten in een horecazaak doe je uiteraard niet alleen in de zaal, maar ook en eigenlijk vooral in de keuken. Het is vanzelfsprekend dat keukens in de horeca veel energie verbruiken. Het lijkt daarbij ook niet zo eenvoudig te zijn om de energiekosten te drukken. Gelukkig is dat maar een vermoeden. In de praktijk is het immers zo dat er verschillende bespaartips voor energie en gas ook in een horecakeuken toegepast kunnen worden. Energiekosten besparen is onder meer mogelijk door bijvoorbeeld de pitten meteen uit te zetten. Vier pitten die gedurende twee uur per dag onnodig aan blijven staan verbruiken maar liefst 1.200 kubieke meter gas per jaar. Deze uitzetten kan dus reeds zorgen voor een stevige energiebesparing.
Investeer in energiezuinige toestellen
Tevens één van de belangrijkste energietips voor de horecasector heeft te maken met de toestellen waar gebruik van wordt gemaakt. Makkelijk energie besparen kan namelijk in de praktijk het best gebeuren door verouderde systemen te vervangen door nieuwe, energiezuinige(re) exemplaren. Het aankopen van een combi-steamer is bijvoorbeeld reeds een prima keuze.
Energiekosten in horeca terugdringen? Let op de koeling!
Eigenlijk de grootste energieverbruiker van allemaal is de koeling waar je nood aan hebt in je horecakeuken. Bij het formuleren van een passend antwoord op de vraag “hoe bespaar je energie” is het altijd van cruciaal belang om de nodige aandacht te vestigen op de koeling. Wat dit betreft kan je rekening houden met de onderstaande energietips:
- Vervang tijdig de deurrubbers;
- Stapel producten niet tot boven de laadlijn;
- Kies ervoor om de koelingen te ontdooien wanneer er sprake is van ijsvorming;
Voor een schone condensor geldt dat ze op zich reeds een energiebesparing van zomaar even 15 procent weet te realiseren. Denk je eraan om de koel- evenals vriesmeubelen af te dekken buiten de openingstijden? Dan is het ook op deze manier zomaar mogelijk om een besparing van tussen de 20 tot wel 50 procent te realiseren. Zijn de koude leidingen nog niet geïsoleerd? Dan is het ook de moeite waard om daar verandering in te brengen.
No Comment! Be the first one.