Werken in de horeca brengt tal van interessante voordelen met zich mee. Bovendien spreekt het voor zich dat dit type werk door veel mensen best als erg leuk wordt ervaren. Dit gezegd hebbende zijn er ook minder leuke aspecten aan verbonden. Denk wat dit betreft bijvoorbeeld maar eens aan klachtenafhandeling. Uiteraard doet het personeel van een horecazaak steeds hun uiterste best om een zo optimaal mogelijke service te verlenen aan de gasten. Dit gezegd hebbende is het zo dat kunnen omgaan met klachten toch zeer belangrijk is. Wil je hier nu graag meer over te weten komen? Dan is het beslist een aanrader om verder te blijven lezen.
Klachtenafhandeling, waarom is het zo belangrijk?
Hoe goed je ook je best doet, je zal in de praktijk tot de vaststelling komen dat je altijd kan worden geconfronteerd met bepaalde klachten. Het is immers altijd mogelijk tot er onverhoopt toch iets niet helemaal goed verloopt. Anderzijds is het natuurlijk ook zo dat de eisen van bepaalde klanten gewoon veel te hoog zijn gelegen. Ongeacht de klacht waarvan sprake is, is het steeds belangrijk om ervoor te zorgen dat je kan omgaan met klachten. Dit omwille van verschillende redenen:
- Een klacht afwimpelen kan je op een negatieve recensie komen te staan;
- Het is niet bepaald klantvriendelijk om klachten niet serieus te nemen;
- Soms kan je van bepaalde klachten leren om je zaak te verbeteren;
Professioneel omgaan met klachten is iets wat vooral elke zaakvoerder van een horecazaak zou moeten leren. Klachten van klanten zullen er op een bepaald moment ongetwijfeld wel eens komen. Weten hoe je deze precies moet aanpakken kan erger voorkomen.
Hoe een klacht behandelen?
Klacht afhandeling hoeft helemaal niet vervelend te zijn. In het merendeel van de gevallen is het dan ook zo dat klanten zeker begrip zullen tonen voor de situatie. Misschien is er bijvoorbeeld wel één van de personeelsleden onverwachts ziek geworden waardoor er sprake is van een tijdelijk personeelstekort. Het gebeurt niet vaak dat een horecaservice op die manier in het honderd loopt. Door te luisteren naar de klacht van de klant en door je gast het gevoel te geven dat je zijn of haar klacht ter harte neemt kan je meer dan waarschijnlijk het probleem in de kern aanpakken.
Klachten afhandelen voorbeeld
De theorie lijkt natuurlijk vrij eenvoudig te zijn. Wanneer er een klant een klacht heeft dien je naar die klacht te luisteren en na te gaan op welke manier je die klacht mogelijks kan verhelpen. Het realiseren van een optimale klanttevredenheid is voor elke horecazaak dan ook van essentieel belang. Zijn gasten bij jou niet tevreden? Dan kunnen ze immers zomaar van één van de andere horecazaken in de buurt hun vaste adres maken. Dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn.
Stel bijvoorbeeld dat één van je gasten een klacht heeft over zijn of haar vlees dat onvoldoende hard gebakken is. Ongetwijfeld weet je chef heel precies wat hij of zij doet, maar is er mogelijks sprake van een misverstand. Door het vlees even opnieuw te garen en het bord opnieuw te verwarmen kan deze klacht eenvoudig en efficiënt worden opgelost. Zo is iedereen tevreden. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, klachtenafhandeling hoeft helemaal niet complex te zijn.
No Comment! Be the first one.