In eerste instantie lijkt bier tappen natuurlijk vrij eenvoudig. In de praktijk pakt dat echter vaak net even anders uit. Er komt dan ook heel wat meer bij kijken dan de meeste mensen vermoeden. Hoe bier tappen is in ieder geval een vraag die bijzonder vaak wordt gesteld. Dat is op zich ook niet meer dan logisch. Niet alleen is bier als alcoholische drank razend populair, daarnaast kan een slecht getapt pilsje behoorlijk tegenvallen. In ieder geval, wil jij graag alles te weten komen over biertappen? Dan zal de inhoud van dit blogartikel je daar beslist alles over vertellen.
In dit artikel:
Grondig je glazen spoelen, een absolute must
In eerste instantie dient er bij het beantwoorden van de vraag “hoe moet je bier tappen” worden gekeken naar het glas waar gebruik van wordt gemaakt. Het grondig spoelen van je glazen is namelijk een absolute must. Het spoelen van je glazen is van cruciaal belang omdat je alleen op deze manier je pilsje kan vrijwaren van vuil en bacteriën. Het spoelen doe je door middel van stromend water en bij voorkeur door gebruik te maken van zogenaamde spoelborstels.
Vooraleer over te gaan tot het daadwerkelijke bier tappen is het belangrijk om de glazen grondig uit te laten druppen. Het spreekt voor zich dat er geen spoelwater achter mag blijven. Controleer of het glas goed helder is. Nog even naspoelen met koud water is overigens sterk aan te raden. Zeg nu namelijk zelf, hoe kouder het biertje is dat je drinkt, hoe smaakvoller ze is!
Een perfect biertje tappen? Hou je glas schuin!
Wil je graag een echt perfect biertje tappen? Dan is het van cruciaal belang om er rekening mee te houden dat je, je glas schuin dient te houden. Dit doe je bij voorkeur onder een hoek van 45 graden. Het eerste beetje bier kan je gewoon uit de tapkraan laten vloeien. Vervolgens kan je het bierglas er schuin onder houden waarna het bier op de binnenkant van het glas kan stromen. Het is zeer belangrijk om er bij bier tappen rekening mee te houden dat de zogenaamde tapmond het glas niet mag raken.
Het openen en sluiten van de taphendel
Een kwalitatief, smaakvol bier tappen is uitsluitend mogelijk wanneer je grondige aandacht besteedt aan de manier waarop er gebruik wordt gemaakt van de zogenaamde taphendel. De druk waarmee het bier uit de tapkraan stroom is namelijk van cruciaal belang. Hoe beperkter de druk, des te groter de kans op schuimvorming.
Tijdens zelf bier tappen moet je er altijd rekening mee houden dat de taphendel in één vloeiende beweging naar beneden dient te worden drukt. Het is daarbij van belang om ervoor te zorgen dat de hendel volledig naar beneden wordt gedrukt. Alleen op deze manier kan je immers rekenen op de hoogste druk. Doe je dit niet? Dan zal je tot de vaststelling komen dat het kunnen realiseren van een perfect biertje een flink stuk lastiger zal worden.
Het antwoord op de vraag “hoe tap je het perfecte biertje” is met bovenstaande reeds deels gegeven. Er is echter meer. Van zodra het glas voor drie kwart is gevuld is het namelijk aan te raden om het glas meteen rechtop te houden. Laat vervolgens het laatste bier in het glas vloeien tot deze volledig vol is. Sluit vervolgens de tapkraan door de taphendel in een vloeiende beweging terug rechtop te duwen. Laat het bier vervolgens uitmonden op het zogenaamde druiprek. Het wordt zeer sterk aangeraden om dit niet te doen onder de tapmond!
Optimaal bier tappen? Let op het afschuimen en uitserveren!
Meteen na het bier tappen is het van belang om het bier af te schuimen. Dit doe je met behulp van een vochtige afschuimer. Belangrijk is om dit te doen wanneer het bier nog aan het opkomen is. Het afschuimen gebeurt door in één vloeiende beweging over het glas te gaan. Op deze manier kan je het overtollige schuim verwijderen. Is het bier tappen goed verlopen? Dan moet het biertje over een tweevingerschuimlaag beschikken. Is dat inderdaad het geval? Dan ben je erin geslaagd om een perfect tap biertje te realiseren!
Twee extra belangrijke tips bij bier tappen
De vraag hoe tap je een biertje hebben we inmiddels voor je weten te beantwoorden. Dit gezegd hebbende is het zo dat we nog twee niet onbelangrijke tips voor jou in petto hebben. Veel mensen zien deze over het hoofd waardoor het zeer belangrijk is om hier wat extra aandacht op te vestigen. Het gaat hierbij alvast om de volgende:
- Bij regelmatig bier tappen is het van belang om de spoelborstels tijdig te verwisselen. Het vuil zal namelijk achterblijven in de spoelborstels. In principe wordt het aangeraden om één keer per maand de spoelborstels (minstens) te verwisselen.
- Maak je gebruik van een nieuwe fust tijdens het bier tappen? Dan is het mogelijk dat er bij het tappen van het bier veel schuim wordt geproduceerd. Omwille van deze reden is het een goed idee om de eerste twee getapte biertjes even rustig te laten staan. Hier kan je zelf helaas weinig aan doen.
Hou je rekening met alle aangehaalde informatie op deze pagina? Dan zal je tot de vaststelling komen dat bier tappen voor jou geen geheimen meer kent!
No Comment! Be the first one.