Veel mensen dromen van een job in de horeca. Wanneer dat ook geldt voor jou zijn er verschillende horeca termen die je jezelf ongetwijfeld zal willen aanleren. In de praktijk is het ook vandaag de dag immers nog steeds dat er vrij vaak van bepaalde van deze termen gebruik wordt gemaakt. Vallen er enkele van die termen in het heetst van de strijd en ken je de achterliggende betekenis niet? Dan kan dat zomaar tot vervelende situaties leiden. Gelukkig zetten wij op deze pagina enkele van de belangrijkste vaktermen van de horeca voor jou op een rijtje.
3 belangrijke basis horeca termen die iedereen moet kennen
Er bestaan in de praktijk best veel termen die in de horeca worden gebruikt die je absoluut moet kennen. De horeca taal is dan ook behoorlijk uitgebreid. Eén van de eerste termen die vaak tot de absolute basis wordt gerekend is het zogenaamde annonceren.
Wanneer er een bestelbon in de keuken binnen komt zal de suiteur deze annonceren. Met andere woorden, de inhoud van de bon wordt kenbaar gemaakt zodat het keukenpersoneel weet welke gerechten er bereid moeten worden. Ook het zogenaamde brosseren is een horeca term die je maar beter uit het hoofd kan leren. Hiermee wordt verwezen naar het debarrasseren van de tafel (na het hoofdgerecht).
Eén van de vaktermen voor horeca bediening is ook het zogenaamde à blanc. Voor deze vakterm geldt dat ze verwijst naar het afruimen van de tafel wanneer de hoofdschotel plaats heeft gevonden. Het is de bedoeling dat de tafel opnieuw zuiver wordt gemaakt zodat de nagerechten opgediend kunnen worden. Leer je deze drie termen uit het hoofd? Dan zorg je ervoor dat je meteen al over een degelijke basis beschikt waar je op verder kan bouwen.
Belangrijke restaurant begrippen om uit het hoofd te leren
Wanneer je, je verder gaat verdiepen in de vele horeca termen die er bestaan zal je tot de vaststelling komen dat dit er best heel wat zijn. In het bijzonder voor bepaalde bereidingswijzen bestaan dan ook zeer specifieke restaurant begrippen. Voor het merendeel van de mensen die niet in de horecasector actief zijn geldt doorgaans dat ze deze begrippen helemaal niet kennen. Anderen klinken dan weer wel verrassend bekend in de oren. Denk hierbij onder meer aan:
- Chambreren (de rode wijn op kamertemperatuur brengen);
- Couperen (het versnijden van wild of gevogelte in de zaal);
- Decanteren (het overgieten van rode wijn in een karaf zodat de wijn kan verluchten);
- Escaloperen (het versnijden van vlees in dunne, schuine plakjes);
- Flamberen (de ontbranding van een sterke drank ter afwerking van een gerecht);
- Napperen (het gelijkmatig oversauzen van gerechten);
De kans bestaat dat je slechts enkele van de hierboven aangehaalde restaurant begrippen daadwerkelijk vernoemd zal horen worden binnen de horecazaak waarin je werkt. De mate waarin men de concrete horeca termen toepast binnen een dergelijke zaak kan immers sterk verschillen. Toch spreekt het voor zich dat deze vaktermen leren altijd een uitstekende keuze is.
Hoe belangrijk is een goede kennis van horeca termen hebben?
Een goede kennis van horeca termen hebben is altijd zeer interessant. Dit niet in het minst wanneer je graag echt een carrière in de horeca wenst uit te bouwen. Je zal in ieder geval tot de vaststelling komen dat dergelijke termen op vandaag vaak nog steeds op zeer uitgebreide schaal worden gebruikt. Het nodige opzoekingswerk doen op het internet of bijvoorbeeld een interessant boek kopen kan er in ieder geval voor zorgen dat het merendeel van het horeca jargon voor jou geen geheimen meer zal hebben, in tegendeel.
No Comment! Be the first one.